Miksi ne kiusaa koko ajan?
Kun työpaikalla tulee ilmi, että joku työyhteisössä kokee häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, työnantajan tulee puuttua siihen viipymättä. Kun häirintäkokemukseen johtaneet tapahtumat selvitetään perusteellisesti, puolueettomasti ja kaikkia osapuolia kuunnellen, johtopäätökset tarvittavista toimenpiteistä häirinnän lopettamiseksi eivät voi mennä pahasti pieleen. Häirintäasian selvittämättä jättäminen sen sijaan on emämoka.
Työtyytyväisyyskyselyjen purkutilaisuuksissa on ikävä kuulla, jos työpaikalla on ihmisiä, jotka ovat kokeneet työssään häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua. Tunnelma lässähtää viimeistään silloin, jos asiaa yritetään vähätellä ja hyssytellä. "Onkohan tässä oikeesti ymmärretty, mitä häirinnällä tarkoitetaan?" tai "Ei tämän kyselyn perusteella päästä oikein kiinni siihen, ketä tämä koskee..." eivät poista ongelmaa, vaan ennemminkin antavat herätteen siitä, että "tarttis varmaan tehrä jotakin".
Valmenna työyhteisöä erottamaan, mikä on mauttomuuden ja epäasiallisen kohtelun välinen ero. Mitä tarkoitetaan terveyttä vaarantavalla häirinnällä ja mikä taas voi olla seurausta esim. työn huonosta organisoinnista ja työyhteisön sosiaalisesta toimimattomuudesta.